Здружение на крводарители и поддржувачи на крводарителството КРВОДАРИТЕЛ Скопје.

Author page: Krvodaritel

Исхрана

Исхрана

ИСХРАНА ВО СКЛАД СО КРВНИТЕ ГРУПИ Исхрана за идеална тежина,здравје и виталност Во каква врска се крвна група и исхраната? Или во каква врска се крвната група со симнувањето на вишокот на килограми. Сигурно досега имате спроведувано многу диети,…

Learn More

Крводарување во Македонија низ годините наназад

Крводарување во Македонија низ годините наназад

Во Република Македонија, почетоците на трансфузионата медицина датираат од 1935 година, кога младиот Д-р. Панче Караѓозов, а подоцна и Д-р. Јован Пановски вовеле т.н. директни трансфузии. Од универзален дарител со крвна група О (во тоа време сеуште не бил…

Learn More

Советувалиште за крводарители

Советувалиште за крводарители

Основно правило во обезбедување на сигурна крв и добивање на доброволни дарители е доверливото информирање и прифаќање во пред-донорскиот период коешто повлекува и советување после секое дарување на крв и крвни компоненти во пост-донорскиот период. Во рамките на Институтот…

Learn More

Интервју за Скопско Ехо

Интервју за Скопско Ехо

1. Што беше главен мотив да се направи ваква група на Фејсбук: Одговор: Како крводарител, редовно добивав конфликтни и непотполни информации, јавните повици беа и сеуште се редовна појава а немаше лесен начин на едно место да се добијат сите…

Learn More

Нашата организираност

Нашата организираност

Се што се постира на Странава, се споделува и на Нашите Инстаграм, Твитер, Фејсбук: Профил, Страна и група. На Странава се постираат информативни белешки, иницијативи, крводарителски акции и планови, како и добиени повици за потреба на крв. ПОВИЦИТЕ ЗА…

Learn More

Како се користи крвта?

Како се користи крвта?

Цела крв Полна крв ретко се користи овие денови, и тоа најчесто во случаи на сериозна загуба на крв. Обично е одвоена во нејзините поединечни компоненти. Еритроцити Тие се користат во третманот на сите видови анемија, кои не можат…

Learn More

Извинување и известување.

Извинување и известување.

Почитувани, Пред се, би сакале да им изразиме сочувство на семејствата на починатите патници од автобусот, како и да им посакаме брзо закрепнување на повредените.  Вчера наутро, врз основа на наши информации, пуштивме информација во која кажавме дека залихите…

Learn More

Компоненти на крвта

Компоненти на крвта

За крвта Кога го добиваме вашето дарување, крвта се сепарира на поединечни компоненти со вртење во машина наречена центрифуга. Поединечните компоненти се еритроцити, бели клетки, тромбоцити и плазма. Сите овие можат да се употребат на различни начини. Еритроцити Трансфузиите…

Learn More

За крводарителцките работи

За крводарителцките работи

Дојде нова година, а со неа и рекапитулар за претходната. Наместо да направиме осврт на 2017-та, ќе направам еден краток преглед на развојот на нашето здружение. Се почна на 06.12.2012-та година, кога при барање на информации за крводарителството влегов…

Learn More

Најтешките војни

Најтешките војни

Се сеќавам на еден сончев ден во далечната 2004-та. Беше пролет, се беше расцутено и природата се будеше од зимскиот сон. Се повторно живнуваше. Во ред. Речиси се! Тој ден го имав својот прв повик од ИТМ. Се бараше…

Learn More

Minimum 4 characters