Развојот на крводарителството

Во античко време луѓето ја сфатиле важноста на крвта. Тие со сигурност забележале дека губењето на крв обично доведува до смрт. Пренесувањето на крв од една личност во друга е античка идеја.

1492 година: Се случи првата евидентирана трансфузија на крв. Трансфузијата е направена на папата Иноцент VII во Рим. Неговите лекари советувале да се трансфузира крв од три здрави лица како терапевтска мерка за неговата болест. Исходот од оваа трансфузија на крв беше неуспешен и папата почина набргу.

1628 година: Вилијам Харви, англиски лекар открил како се движи крвта, односно дека срцето пумпа крв во телото низ артериите, а крвта се враќа назад во срцето низ вените.

1665 година: Документирана е првата успешна трансфузија на крв. Експериментите ги направил англиски лекар Ричард Ловер, кој трансфусирал крв од едно куче на друго. Повеќето кучиња ја преживеале трансфузијата.

1667 година: Ричард Ловер и Жан-Баптист Денис извршија успешни трансфузии од животни на луѓето. Користените животни вклучуваа овци и јагниња. Сепак, како резултат на смртните случаи, во рок од десет години оваа практика стана нелегална и за следните 150 години не беа регистрирани студии за трансфузија на крв.

1795 година: Синг Физик ја направи првата успешна трансфузија на крв од еден човеч на друг човек во Америка, но тој никогаш не ги објави своите студии.

1818 година: Документирана е првата успешна трансфузија. Ја изведе Џејмс Блундел, британски акушер, на мајка која претрпе постпартално крварење (сериозно крварење по породувањето). Крвта од нејзиниот сопруг е земена со шприц и успешно беше инјектирана на пациентот. Помеѓу 1825 и 1830 година тој извршил десет од овие трансфузии, при што пет од пациентите покажале клинички придобивки.
За време на трансфузиите што беа извршени во следните години, се забележаа два проблеми. Првиот беше дека често се згрутчува на крвта во текот на постапката, бидејќи не се користеа антикоагуланси (раствор што ја спречува крвта во згрутчување) до 1914 година. Вториот проблем беше дека околу половина од трансфузионираните пациенти имаат сериозни реакции, од кои некои доведоа до смрт.

1900 година: Пробивот дојде кога Карл Ландштајнер, австриски научник, откри три човечки крвни групи. Тоа беа групите на крвта А, Б и О. За ова откритие му беше доделена Нобелова награда за медицина во 1930 година.

1902 година: Двајца студенти кои работеле со Карл Ландштајнер ја откриле четвртата човечка крвна група, АБ. Студенти се викаа А. ван Декастело и А. Стурли. Овие четири крвни групи заедно се она што ние денес го познаваме како систем на крвна група АБО.

1903 година: Џорџ Вашингтон Крил започна редовно да користи крвна трансфузија при операција. Подоцна во 1909 година, тој исто така усвои методи за вкрстување на крвта. Во 1914 година, тој беше во можност да тврди дека „идеален третман за хируршки шок е директната трансфузија на крв“.

1912 година: Роџер Ли ги дефинираше термините „Универзален донатор“ и „Универзален примател“. Тој покажа дека крвта од групата О може да биде трансфузирана кај пациенти кои имаат некоја од четирите крвни групи, додека пациентите од групата АБ може да примаат крв што ја има некој од четирите крвни групи.

1914 година: Како што беше споменато порано, беа воведени неколку антикоагуланси.

1916 година: Френсис Рус и Ј.Р. Тарнер воведоа раствор на цитрат-гликоза, кој се додава во собраната крв. Ова овозможи крвта да се чува во контејнери и да се чува во фрижидер неколку дена пред да се трансфузија. Во годините што следеа во просториите каде што се собираше и чуваше крв, се воведуваше оваа пракса.

1925 година: Додека Карл Ландштајнер работеше во Њујорк, тој откри уште два системи на крвни групи, МН и П групите на крвната група.

1926 година: Британскиот Црвен крст ја воспостави првата служба за трансфузија на крв во светот.

1932 година: Првото болничко складиште за крв, подоцна наречено како „Крвна банка“, беше воведено во болницата во Ленинград, Русија.

1935 година: Во текот на оваа година, беше основано Меѓународното здружение за трансфузија на крв (ISBT).

1936 година: Првиот вакуум шише со крв го продаде Хајленд.

1937 година: Терминот „Банка на крвта“ потекнува од Бернард Фантус, кој ја основа првата банка за крв во болницата Кук округот во Чикаго, 5 години по Русија. Во следните години, Банките на крв се ширеа низ САД.

1939 година: Иако откривањето на системот за крвна група АБО драматично го намали бројот на смртни случаи по трансфузија на крв, беа забележани неколку други реакции на трансфузија (како треска). Овие беа предизвикани од други системи на крвни групи, кои допрва требаше да бидат откриени. Најважниот од овие системи беше системот Резус (RH). Ова откритие го направиле Филип Левин и Р.Е. Стетсон во 1939 година. Тие забележале дека откако мајка родила мртвородено дете и последователно ја трансфундирала со крвта на нејзиниот сопруг, доживеала тешка реакција на крвта. И мајката и сопругот беа група О. Двајцата научници објаснија дека е причина за присуството на нов фактор; на кој сеуште не му беше дадено име.

1940 година: Името `РХ фактор` го дале Карл Ландштајнер и Алекс Вајнер. Тие спроведоа студија во која инјектирале крв од мајмунот „Макакус резус“ во зајаци и заморчиња. Крвта од зајаците и заморчињата потоа била собирана, а серумот (течноста во која течат црвени крвни клетки), кој го содржеше анти-Rh факторот (протеин што се врзува за резусниот антиген), беше измешан со црвена крв ќелии од голем број примероци од лица со популација во Њујорк. Црвените крвни клетки од 85% од оваа популација аглутинирани (зглобно заедно) со овој серум. Оваа популација беше наречена Резус Позитивен (Rh Позитивен). Останатите 15% кои немале никаква аглутинација се нарекувале Резус Негатив (Rh Негатив). Други важни системи на крвни групи беа откриени во текот на следните години.

Едвин Кон, американски научник, разви ладна фракција на етанол, што е процес на распаѓање на плазмата во компоненти и производи. Албумин, гама глобулин и фибриноген беа изолирани и станаа достапни за клиничка употреба. Техниката за долгорочно зачувување на крвната плазма со одвојување на течните црвени крвни зрнца од блиската цврста плазма и замрзнување на двете одделно беше документирана и од Чарлс Дру, американски лекар во текот на истата година. Криопрезервацијата овозможи крвта да се сочува и да се реконституира подоцна.

Во текот на оваа година беа формирани армиски служби за трансфузија на крв (ABTS) и складиште за опрема – Армијата за снабдување со крв (АРБС). Оваа одлука беше донесена од Воената канцеларија во Велика Британија, исто така, беше решено да се групираат сите членови на HM Force и да се издадат сите медицински единици со потребната опрема за водење на донаторска сесија на теренот за да се добие крв таму каде што беше потребно со минимално одложување.

1943 година: Раствор на киселински декстрозен цитрат (ACD), со кој се намалува обемот на антикоагулант, дозволувајќи трансфузија на поголем обем на крв и долгорочно чување на крвта, беше воведен од страна на Lутит и ПЛ Молисон, Лондон во текот на оваа година.

Пол Бесон, американски лекар, ја објави врската помеѓу трансфузија на крв и појава на жолтица неколку месеци подоцна: класичен опис на хепатитис пренесен од трансфузија.

1950 година: Бројот на крвни банки се зголемуваше низ целиот свет. Само во Соединетите држави бројот на болнички крвни банки достигна 1500. Во текот на оваа година еден од најважните технички достигнувања во банкарството со крв беше воведен од Карл Валтер и В.П. Марфи rуниор Тие ги воведоа пластичните кеси за собирање крв, кои ги заменија раширените стаклени шишиња што беа во употреба.

Научното истражување што беше направено во следните педесет години го револуционизираше банкарството со крв. Се развиваа нови концепти и важни техники, а сето тоа ги придвижуваше крвните банки кон системот што ја земаше предвид безбедноста и на крводарителите и на пациентите кои примаат нивна крв.

1954 година: За оние кои страдале од хемофилија е развиен крвен производ со име Cryoprecipitate.

1960 година: Првата терапевтска процедура за плазмафереза ​​беше пријавена од Алан Соломон и Johnон Л Фаи, американски лекари.

1961 година: Призна беше дека концентратите на тромбоцити ја намалуваат смртноста од хеморагија кај пациенти со карцином.

1965 година: Техника позната како криопреципитација за концентрирање на факторот VIII од крвната плазма беше идентификувана од американски лекар Џудит Греам Баул.

1967 година:  Rh имунолошкиот глобулин беше воведен за да се спречи заболување на Rh кај новороденчињата кај жени со Rh-негативни.

1969 година: Изводливоста на чување на тромбоцити на собна температура ја покажаа Скот Марфи и Френк Х Гарднер, американски научници, кои ја револуционизираа терапијата со трансфузија на тромбоцити.

1970 година: Банките на крв започнаа да собираат крв од волонтери. Воведена е внимателна донаторска селекција и тестирање на крв за заболувања што се пренесуваат преку трансфузија, што го намали бројот на заболени од загадување на хепатитис Б, но нов вирус – хепатитис (откриен е хепатитис Ц).

1971 година: Започна тестирање на површинскиот антиген на хепатитис Б (HBsAG) на крв собрана за трансфузија.

1972 година: Аферезата започна да се користи за да се извлече една клеточна компонента додека се враќа остатокот од крвта на донаторот.

1979 година: Поради фактот што банките со крв собираа крв од волонтерите и зголемената побарувачка на крв, неколку банки за крв почнаа да имаат кусоци на собрана крв и не се справуваа со побарувачката. Иако овој проблем сè уште постои денес, откривањето на нов антикоагулантен конзерванс, CPDA-1, кој го продолжи зачувувањето на крвта до 35 дена, го намали проблемот.

1981 година: Откриени се првите случаи на синдром на стекнат имунолошки дефицит (СИДА).

1982 година: Една книга беше презентирана од страна на Брус Еват, американски лекар, сомневајќи се дека СИДА-та е болест родена во крв по откривањето на синдромот кај хемофилијаците.

1983 година: Рок на траење на црвените крвни клетки се зголеми на 42 дена кога беше воведен нов додаток, SAG-M.

1985 година: Првиот тест на антитела за откривање на ХИВ беше бргу спроведен од сите крвни банки за да ги заштити пациентите од инфекции на овој вирус.

1987 година: Воведен е тест за антитела на хепатитис Б-јадро (анти-HBc) и аланин аминотрансфераза (АЛТ).

1989 година: Беше воведено тестирање на антитело на хуман лимфропски вирус I (анти-HTLV-I).

1990 година: Воведено е тестирање за хепатитис Ц. Во годините што следеа, беа спроведени други тестирања и техниките со кои се изврши тестирањето се подобри, со што се минимизираат ризиците од болести пренесени преку трансфузија на крв.

1992 година: Во април е основано европско училиште за трансфузија (ESTM) кое е непрофитно здружение според италијанскиот закон. ESTM ја осветли потребата за зголемена хармонизација во наставата на медицината за трансфузија низ цела Европа, па дури и во целиот свет.

1993 година: Објавено е првото издание на „Упатство за медицинска проценка на донатори на крв“.

1996 година: Воведено е ХИВ-тестирање со антиген. Идентификувана е и Варијанта Кројцфелд-Јакоб болест (vCJD). Клиничките, епидемиолошките, невропатолошките и експерименталните податоци укажуваат на варијантата CJD предизвикана од истиот вид прион како енцифалопатија на говедска спонгиформа (БСЕ). Ова е различен вид на прион од оние што се гледаат во спорадичен CJD.

1998 година: ЕБА е основана на 21-ви септември оваа година, секоја национална служба за крв врз основа на доброволно и неплатено дарување на крв во европска земја може да биде членка.
ЕМЕА издаде изјава за позиционирање на КПМП за нови варијанти Крутзфелд-Јакоб болест (CJD) и медицински производи добиени од плазма.

1999 година: Воведена е технологија за засилување на нуклеинската киселина (НАТ). Нат-тестирањето открива вируси во раните фази, осигурувајќи дека трансфузијата на крв е уште побезбедна.

2003 година: ЕМЕА издаде изјава за позиционирање на ЦПМП за болести на Кројцфелд-Јакоб (CJD) и медицински производи добиени од плазма и урина.
Европска директива за крв (Директива 2002/98 / ЕЗ) нова ера на регулирање на крвта (Медицина за трансфузија 2004 стр. 257).

2004 година: Директивата на Комисијата 2004/33 / EC беше издадена за спроведување на Директивата 2002/98 / ЕЗ.

2005 година: Научен комитет за новоидентификувани и новите ризици во здравството (СЦЕНИХР) издаде ажурирано мислење за Безбедноста на човековата крв и органите во однос на вирусот на Западен Нил.

2006 година: ЕМЕА издаде концепт за ревизија на белешката за упатства кај медицински производи добиени од плазма.

2009 година: ЕБА го објави својот 10-годишен симпозиум, Безбедна крв за Европа, што се одржа во Брисел. За време на состанокот на одборот на ЕБА, што се одржа во мај, ЕБА го финализираше Позициониот документ за конкуренција на европскиот пазар на крв.
Во септември истата година, ЕБА беше замолена од Европската комисија (ЕК) податоци за мерките што беа преземени од страна на Крвните институции за да се намали можното влијание на грипот А / Х1Н1 врз европскиот снабдување со крв. Оваа информација беше собрана од членовите на ЕБА. ЕБА го понуди планскиот документ за пандемски грип што е одличен пример за тоа како може да се подготви Организација на крв во случаи на појава на пандемија.
За време на состанокот, членовите на одборот на ЕБА беа договорени позитивен документ кој поддржува доброволно не-надоместување на крводарителство.

2010 година: Европската алијанса за ME (ЕМЕА) ги повикува министрите за здравство во Европа да иницираат итна европска забрана за дарување на крв од луѓе на кои им е дијагностицирана мијалгичен енцефаломиелитис (ME / CFS).
Овогодинешниот состанок на одборот на ЕБА кој се одржа во Валета, Малта, гласаше и издаде Позитивен документ кој ја поддржува универзалната употреба на означувањето ISBT 128, кодирањето и идентификувањето на крвта, крвните компоненти, ткивата и клетките.

2011 година: СЗО издаде лист со податоци за безбедност на крв во кој се опишува глобалната состојба околу дарувањето на крв и трансфузија

Денес, експериментите и методите што се користеа во минатото можеби се чини дека се сурови; сепак, благодарение на овие истражувачи, ги достигнавме безбедносните стандарди што ги имаме денес. Единствено што никогаш не се менувало низ годините е важноста на крвта.

Извор: Службата за трансфузиологија на Малта.

Leave a Comment

Your email address will not be published.