Здружение на крводарители и поддржувачи на крводарителството КРВОДАРИТЕЛ Скопје.

All Posts

Акција за сечиј вкус

Акција за сечиј вкус

На денешен ден испишавме историја! Денес, со поддршка на нашите поддржувачи, реализиравме акција за сечиј вкус. Денешната акција која се одржа во Градската општа болница 8-ми Стептември беше празник кој ги задоволуваше највисоките можни критериуми. На едно место беа…

Learn More

Сплотени раце

Сплотени раце

Сплотени раце. Eдноставно нема посоодветен израз за крводарителите! Ние сме тие кои во секое време сме подготвени да подадеме рака и да спасиме живот! Оваа работна недела ја покажа хуманоста на дело. Оваа недела, во која трансфузиологија се пофали…

Learn More

74 години трансфузиологија во рамките на нашиот здравствен систем

74 години трансфузиологија во рамките на нашиот здравствен систем

На денешен ден, 01.07.1946 е воспоставена првата трансфузиолошка станица во рамките на тогашната ‘Земска’ болница во Скопје, а сега попозната како Клинички центар ‘Мајка Тереза’ Да направиме краток осврт на крводарителството од осамостојувањето, па се до денешен ден, за…

Learn More

Ден пред Светскиот ден на крводарителите

Ден пред Светскиот ден на крводарителите

За денешен ден беше договорена голема крводарителска акција во Градската општа болница `8-ми Септември` , ама последното продолжување на вонредната состојба ги наруши нашите планови. На денешен ден требаше да ја промовираме книгата со поезија за крводарителите и крводарителството,…

Learn More

Како работи ЈУ  ИТМ?

Како работи ЈУ ИТМ?

Како што е ред, на крводарителите и на тие кои имаат потреба од услугите на ЈУ ИТМ и нејзините служби, го појаснуваме функционирањето на системот. Го отворивме сајтот на ЈУ ИТМ и ги најдовме следните информации: Во око ни…

Learn More

Во времето на маските

Во времето на маските

Во времето на носење на маски, некои маски паѓаат. Речиси идеален почеток на нашата нова објава. Камо да беа идеални работите за кои ќе пишуваме во неа. Во садот во кој ги собиравме капките кои протекуваат низ нашиот, навидум…

Learn More

Денови ли се денови, за сите исти и достапни

Денови ли се денови, за сите исти и достапни

Добивме информација дека во најмалку едно јавно претпријатие е најавена промена на условите за користење на деновите стекнати со дарување на крв, примарно уредени со ‘Законот за работни односи’ а дополнително дефинирани со колективните договори. Каде е проблемот? Проблемот…

Learn More

Парадоксот на нашиот систем

Парадоксот на нашиот систем

Да се навратиме десетина години во минатото и да го разгледаме формирањето на моменталниот систем за снабдување со безбедна крв. Во далечната 2007-ма се удрени темелите на моменталниот систем, кој ние го знаеме како Институт за трансфузиона медицина, со…

Learn More

Извинување поради избрзана објава!

Извинување поради избрзана објава!

Да почитувани крводарители, и Вие кои тоа не сте, се случуваат грешки! Грешки се случувале од постоењето на човештвото, а ќе се случуваат и во иднина. Разликата е во големината на човекот, или во овој случај Здружението,  дали ќе…

Learn More

Minimum 4 characters