Здружение на крводарители и поддржувачи на крводарителството КРВОДАРИТЕЛ Скопје.

All Posts

Како работи ЈУ  ИТМ?

Како работи ЈУ ИТМ?

Како што е ред, на крводарителите и на тие кои имаат потреба од услугите на ЈУ ИТМ и нејзините служби, го појаснуваме функционирањето на системот. Го отворивме сајтот на ЈУ ИТМ и ги најдовме следните информации: Во око ни…

Learn More

Во времето на маските

Во времето на маските

Во времето на носење на маски, некои маски паѓаат. Речиси идеален почеток на нашата нова објава. Камо да беа идеални работите за кои ќе пишуваме во неа. Во садот во кој ги собиравме капките кои протекуваат низ нашиот, навидум…

Learn More

Денови ли се денови, за сите исти и достапни

Денови ли се денови, за сите исти и достапни

Добивме информација дека во најмалку едно јавно претпријатие е најавена промена на условите за користење на деновите стекнати со дарување на крв, примарно уредени со ‘Законот за работни односи’ а дополнително дефинирани со колективните договори. Каде е проблемот? Проблемот…

Learn More

Парадоксот на нашиот систем

Парадоксот на нашиот систем

Да се навратиме десетина години во минатото и да го разгледаме формирањето на моменталниот систем за снабдување со безбедна крв. Во далечната 2007-ма се удрени темелите на моменталниот систем, кој ние го знаеме како Институт за трансфузиона медицина, со…

Learn More

Извинување поради избрзана објава!

Извинување поради избрзана објава!

Да почитувани крводарители, и Вие кои тоа не сте, се случуваат грешки! Грешки се случувале од постоењето на човештвото, а ќе се случуваат и во иднина. Разликата е во големината на човекот, или во овој случај Здружението,  дали ќе…

Learn More

Има ли пилот во авионот?

Има ли пилот во авионот?

Последниве неколку часа сме изгубени во простор и време. Зошто? Затоа што се почесто се случуваат јавни повици за крв, затоа што системот за некое чудо е во глобала стабилен, а најмногу не чудат објави на кои налетавме во…

Learn More

Развојот на крводарителството

Развојот на крводарителството

Во античко време луѓето ја сфатиле важноста на крвта. Тие со сигурност забележале дека губењето на крв обично доведува до смрт. Пренесувањето на крв од една личност во друга е античка идеја. 1492 година: Се случи првата евидентирана трансфузија…

Learn More

COVID-19: Зошто се аплицира плазма и зошто ја поддржуваме активноста?

COVID-19: Зошто се аплицира плазма и зошто ја поддржуваме активноста?

Ќе почнеме општо: ШТО Е JCI? JCI е Здружена меѓународна комисија за акредитација, и е препознаена како глобален лидер за воспоставување на светски пракси, протоколи и стандарди за нега и безбедност на пациенти. Пребарувајќи веродостојни материјали кои укажуваат на…

Learn More

За Нас!

Иднината дојде, верувале или не! Тоа што го најавивме во новогодишниот отчет за 2018-та, конечно стана реалност! (ЛИНК) После долготрајни напори ја изготвивме, ја испринтавме и веќе поделивме 100 од првите 200 изработени персонализирани членски картички на здружението кои…

Learn More

Minimum 4 characters