Здружение на крводарители и поддржувачи на крводарителството КРВОДАРИТЕЛ Скопје.

All Posts

Компоненти на крвта

Компоненти на крвта

За крвта Кога го добиваме вашето дарување, крвта се сепарира на поединечни компоненти со вртење во машина наречена центрифуга. Поединечните компоненти се еритроцити, бели клетки, тромбоцити и плазма. Сите овие можат да се употребат на различни начини. Еритроцити Трансфузиите…

Learn More

За крводарителцките работи

За крводарителцките работи

Дојде нова година, а со неа и рекапитулар за претходната. Наместо да направиме осврт на 2017-та, ќе направам еден краток преглед на развојот на нашето здружение. Се почна на 06.12.2012-та година, кога при барање на информации за крводарителството влегов…

Learn More

Најтешките војни

Најтешките војни

Се сеќавам на еден сончев ден во далечната 2004-та. Беше пролет, се беше расцутено и природата се будеше од зимскиот сон. Се повторно живнуваше. Во ред. Речиси се! Тој ден го имав својот прв повик од ИТМ. Се бараше…

Learn More

Борци на светлината…

Борци на светлината…

Денес бев замолен од еден родител да дарувам тромбоцити за неговото дете. Без многу размислување му кажав: САМО ДАЈ МИ КОНКРЕТЕН ТЕРМИН. Првично ми закажаа за утре во 10:30, ама после презакажаа за дента во 14:30. Родителот ми е…

Learn More

Честит ден на Независноста

Честит ден на Независноста

Бидејќи нашата политика е: ПОМОГНИ, ние нема многу да должиме со празни говори. Тоа може да се очекува од политичарите кои сакаат да купат поени. Ние ќе бидеме кратки и јасни. Сите независности се стекнуваат со пролевање на крв.…

Learn More

Крводарители

Крводарители

Крводарителите се ретки билки. Да, баш како што прочитавте: РЕТКИ БИЛКИ! Во Македонија, земја со 2 000 000 жители има регистрирано околу 35 000 дарители на крв. Тоа во просек би му дошло околу 1.75%. Во превод, од 100…

Learn More

Дарување на тромбоцити

Дарување на тромбоцити

Дарување на крв, пружање рака и споделување на бесценет дел од себе со надеж дека некому ќе му се спаси животот. Секое дарување е важно, бидејќи секое дарување во најмала рака овозможува некому мир дека докторите ќе можат безгрижно…

Learn More

Други видови на дарувања

Други видови на дарувања

Освен дарувањето полна крв во кеси за дарување од 350 или 450 мл., постојат и посебни видови дарувања. Под посебен вид дарување се мисли дарување на дел од крвните елементи ко е се одвива преку посебен апарат. Самата постапка…

Learn More

Факти за крводарителството – СЗО

Факти за крводарителството – СЗО

Факт 1: Трансфузијата на крв спасува животи и го подобрува здравјето Околу 112,5 милиони единици донирана крв се собираат на глобално ниво секоја година. Речиси 47% од овие донации на крв се собираат во земјите со високи примања, каде…

Learn More

Minimum 4 characters