Како телото ја заменува крвта?

За крвта.

За време на дарувањето на полната крв, имаме за цел да земеме само под пинта (околу 470mls) крв, не повеќе од 13 проценти од вашиот крвен волумен. По дарувањето, вашето тело има неверојатен капацитет да ги замени сите клетки и течности кои се изгубени.

На пример црвени клетки(еритроцити). Милиони од нив се прават и умираат секоја секунда. Кога давате крв, ги губите црвените крвни клетки и телото треба да направи повеќе за да ги замени. Специјални клетки во бубрезите, наречени перитубуларни клетки, чувствуваат дека нивото на кислород во крвта е намалено (поради губењето на црвените крвни клетки) и започнува да секретира протеин наречен еритропоетин. Ова поминува низ крвотокот додека не достигне коскената срцевина (мекото масно ткиво во внатрешноста на коските). Коскената срцевина произведува матични клетки, градежни блокови кои телото ги користи за да ги направи различните крвни клетки – еритроцити, бели клетки и тромбоцити. Еритропоетинот испраќа порака до матичните клетки што им кажува на повеќе од нив да се развијат во црвените крвни клетки, наместо белите клетки или тромбоцитите.

Вашето тело создава околу два милиони нови црвени крвни клетки секоја секунда, така што не е потребно долго време да се изградат залихи од нив. Што е со твоите бели клетки и тромбоцити? Голем број на други протеини исто така го стимулираат производството на овие клетки во коскената срцевина, а во текот на следните неколку дена нивоата се враќаат во нормала.

Зошто да почекаме?

Машките дарители треба да чекаат најмалку 12 недели помеѓу дарување од полна крв и женски дарителки 16 недели.

Зошто да чекате?

Па, за разлика од белите клетки и тромбоцитите, потребни се неколку недели за да се заменат сите црвени крвни клетки. Постои важна врска помеѓу вашите црвени крвни клетки и вашето здравје, бидејќи тие се овие клетки, или поточно хемоглобинот со црвена боја кој го содржат, кои го земаат кислородот околу вашето тело. Хемоглобинот содржи железо, а се губи со секое дарување на крв. За да се компензира, железото се мобилизира од железните залихи на телото, а телото, исто така, го зголемува количеството на железо кое апсорбира од храната и пијалокот. Мажите обично имаат повеќе железни залихи отколку жените. Секој недостаток на железо може да резултира со намалени нивоа на хемоглобин, и на крајот, ако не се третира, кај анемија од дефицит на железо. Овој недостаток може да направи да се чувствувате уморни, затоа, како и да побарате машки дарители да чекаат 12 недели, а женските да чекаат 16 недели да донираат цела крв, ние исто така ги тестираме нивоата на хемоглобинот секогаш кога ќе го дадете. Ние осигуруваме дека нивото на хемоглобин е над 125g / l за жени и135g / l за мажи.

Ниво на железо.

Телото го задржува железото во облик на два протеини-ферритин (кај мажите тоа изнесува околу 70 проценти од складираното железо, кај жените 80 проценти) и хемосидерин. Протеините се наоѓаат во црниот дроб, коскената срцевина, слезината и мускулите. Ако премногу железо се извади од складирање и не се замени преку исхраната, продавниците на железо може да се намалат и да паднат нивото на хемоглобин. По дарувањето, нивото на хемоглобин кај повеќето луѓе се враќа во нормала по шест до дванаесет недели. Ве молиме да почекате 16 недели за да се осигурате дека ако сте посветен лојален донатор кој никогаш не промаши дарување, ние не ризикуваме да ги намалите нивоата на хемоглобинот на долг рок. Можете да им помогнете на нивото на железо со јадење различни богата храна со железо. Во просек, мажите треба да заменат околу 1мг железо дневно, жени 2мг. Со урамнотежена исхрана, добивањето доволно железо не треба да биде проблем. Храната како што се посно црвено месо, живина, риба, лиснато зелен зеленчук, кафеав ориз, леќа и грав може да го зајакнат вашиот хемоглобин. Витаминот Ц помага при апсорпција на железо, па за да добиете најмногу од храната што ја јадете, пијте чаша витамин Ц со овошен сок со јадење.

Пијте течности!

Волуменот на крвта изнесува приближно осум проценти од вашата телесна тежина. Околу 55 проценти од крвта се состои од плазма, од кои 90 проценти се вода. Значи, иако дарувате помалку од една пинта крв, речиси половина од ова е вода. Затоа е важно да пиете многу вода (ние би сакале да пиете најмалку 500 мл), непосредно пред да донирате и веднаш откако сте донирале. Важно е да ги замените течностите откако сте дарувале, за да помогнете да ги вратите вашите нивоа на крв во нормала. Бубрезите, исто така, играат улога во контролата на волуменот на крвта со регулирање на количеството на натриум и вода изгубени во урината.

Чувство на слабост(несвестица).

По дарувањето, некои луѓе може да се чувствуваат слабо. Кога телото ја губи крвта, специјалните нервни клетки во ѕидовите на артериите на вратот, наречени барорецептори, чувствуваат дека вашиот крвен притисок опадна. Крвните садови се стегаат да ја компензираат оваа загуба и да го одржат крвниот притисок нормален. На пример, премногу брзо може да предизвикате ненадеен пад на крвниот притисок и да ве натера да почувствувате светлина. Лежејќи на каучот враќа протокот на крв во мозокот, бидејќи главата ќе биде на исто ниво како и твоето срце. Седејќи на работ на кревет за дарување со кренати нозе најмалку две минути, исто така, ќе ви помогне, бидејќи тоа ви овозможува да го стабилизирате крвниот притисок пред да застанете. Ако се чувствувате малаксано, нашиот персонал ќе ве замоли да останете на седницата додека повторно не се почувствувате добро.

Извор: http://www.fiods-ifbdo.org/how-does-the-body-replace-blood/

Leave a reply

Minimum 4 characters