Компоненти на крвта

За крвта

Кога го добиваме вашето дарување, крвта се сепарира на поединечни компоненти со вртење во машина наречена центрифуга.

Поединечните компоненти се еритроцити, бели клетки, тромбоцити и плазма. Сите овие можат да се употребат на различни начини.

Еритроцити

Трансфузиите на еритроцити се користат за да се замени тешката загуба на крв (на пример, траума, хирургија, породување) или да се коригира тешка анемија кога коскената срцевина не произведува доволно црвени клетки (на пример, хемотерапија, леукемија и таласемија). Анемија е кога нивото на хемоглобин е пониско од нормалното.

Еритроцитите се филтрираат за да се отстранат белите крвни клетки и да имаат рок на траење од 35 дена. Многу ретки крвни групи може да бидат замрзнати за да се користат подоцна. Ова не е вообичаена пракса, бидејќи е скапа а и процесот одзема многу време.

Леукоцити

Белите крвни клетки се борат против инфекциите и се дел од одбранбениот систем на телото.

Трансфузии на леукоцити може да им се дадат на пациентите кои страдаат од опасни по живот инфекции, чии нормални одбранбени механизми не реагираат на антибиотици.

Тромбоцити

Овие мали фрагменти од клетките се клучни во помагањето на крвта да згрутчи. Ако нивото на тромбоцити е многу ниско, тогаш може да страдате многу од модринки и крварење.

Плазма

Сите мислат дека крвта е црвена, но вистината е дека тоа е само црвените крвни клетки што го прават тоа да изгледа така. Ако ги отстраниме нив (и другите клеточни компоненти) ќе ни остане само плазма, течност со жолта боја која ги пренесува сите крвни клетки. Ние го обработуваме ова за да ги извадиме другите производи како што се:

Албумин
Овој протеин е навистина корисен кога се третира некој со големи повреди, изгореници, или некој кој изгубил големи количини на крв.
Фактори на коагулација
Еден од главните агенси во плазмата е Фактор VIII. Тоа им помага на секој чија крв не се згрутчува правилно.
Имуноглобулини
Ова се заштитни антитела, генерирани од вашите бели крвни клетки, кои се формираат при опоравување од инфекција или кога е примена имунизација. Овие антитела, откако ќе се формираат, ве заштитуваат од истата инфекција.

Специфичните имуноглобулини содржат специјално селектрани антитела, за лекување на специфична инфекција.

На пример, дарителите кои прележале сипаници ќе имаат високо ниво на антитела од сипаници. Така, нивната плазма ќе биде идеална за деца со леукемија кои биле изложени на пилешко месо, а исто така и за да спречат било какви потенцијално опасни по живот болести.

Тука е и анти-D имуноглобулинот кој се дава на бремените жени.

Ако RhD негативна жена е бремена со RhD позитивно бебе, некоја крв од нејзиното бебе може да влезе во нејзиниот систем за време на раѓањето. Ова може да предизвика мајката да произведува анти-D (или анти-RhD) антитела. И ако нејзиното следно бебе се случи да биде RhD позитивно, анти-D антителата на мајката ќе ги нападнат црвените крвни зрнца на своето бебе. Ова може да се неутрализира со тоа што ќе и се даде инекција на анти-D имуноглобулин непосредно по раѓањето на нејзиното прво бебе.

Извор: http://www.fiods-ifbdo.org/components-of-blood/

Leave a reply

Minimum 4 characters