Здружение на крводарители и поддржувачи на крводарителството КРВОДАРИТЕЛ Скопје.

Белешки

Денови ли се денови, за сите исти и достапни

Денови ли се денови, за сите исти и достапни

Добивме информација дека во најмалку едно јавно претпријатие е најавена промена на условите за користење на деновите стекнати со дарување на крв, примарно уредени со ‘Законот за работни односи’ а дополнително дефинирани со колективните договори. Каде е проблемот? Проблемот…

Learn More

Парадоксот на нашиот систем

Парадоксот на нашиот систем

Да се навратиме десетина години во минатото и да го разгледаме формирањето на моменталниот систем за снабдување со безбедна крв. Во далечната 2007-ма се удрени темелите на моменталниот систем, кој ние го знаеме како Институт за трансфузиона медицина, со…

Learn More

Извинување поради избрзана објава!

Извинување поради избрзана објава!

Да почитувани крводарители, и Вие кои тоа не сте, се случуваат грешки! Грешки се случувале од постоењето на човештвото, а ќе се случуваат и во иднина. Разликата е во големината на човекот, или во овој случај Здружението,  дали ќе…

Learn More

Има ли пилот во авионот?

Има ли пилот во авионот?

Последниве неколку часа сме изгубени во простор и време. Зошто? Затоа што се почесто се случуваат јавни повици за крв, затоа што системот за некое чудо е во глобала стабилен, а најмногу не чудат објави на кои налетавме во…

Learn More

Развојот на крводарителството

Развојот на крводарителството

Во античко време луѓето ја сфатиле важноста на крвта. Тие со сигурност забележале дека губењето на крв обично доведува до смрт. Пренесувањето на крв од една личност во друга е античка идеја. 1492 година: Се случи првата евидентирана трансфузија…

Learn More

COVID-19: Зошто се аплицира плазма и зошто ја поддржуваме активноста?

COVID-19: Зошто се аплицира плазма и зошто ја поддржуваме активноста?

Ќе почнеме општо: ШТО Е JCI? JCI е Здружена меѓународна комисија за акредитација, и е препознаена како глобален лидер за воспоставување на светски пракси, протоколи и стандарди за нега и безбедност на пациенти. Пребарувајќи веродостојни материјали кои укажуваат на…

Learn More

Ден

Ден

Овој ден, навидум обичен, е крводарителски 01.04. Некој ќе праша: ЗОШТО? Затоа што денес е само ден на најголемата светска невладина организација, односно нејзината експозитура во нашата земја. ЗОШТО Е КРВОДАРИТЕЛСКИ 01.04? Затоа што, во отсаство(во тоа време) на…

Learn More

Подадена рака!

На овој, навидум обичен саботен ден, се случи и склучи нешто многу важно! До вчера нашето здружение имаше безмалку 300 официјални члена, а засилени со крводарителите од збратимените крводарителски здруженија: Асоцијација, ЈСП и Дрисла стигавме до приближно 3000 официјални…

Learn More

Месецот Јануари низ бројки.

Нова година и нова пракса. Како што најавивме, Ние ја менуваме реалноста во крводарителството. За разлика од надлежните институции, Ние тоа го правиме за доброто на крводарителите. Да почнеме со ред. Новата година ја почнавме со ветување дека ќе…

Learn More

QUO VADIS Крводарителство 2

За време на новогодишната атмосфера, оплеменета со предизборен маркетинг полн со медиумски спинови и игнорирања на важни теми кои ги засегаат крводарителите, решивме да се осврнеме уште еднаш на “достигнувањата” на системот кој постои поради крводарителите и неговиот основен…

Learn More

Minimum 4 characters