Здружение на крводарители и поддржувачи на крводарителството КРВОДАРИТЕЛ Скопје.

Белешки

Јавен повик до крводарителите и институциите

Јавен повик до крводарителите и институциите

Тешки времиња за крводарителството и семејствата на пациентите налагаат адаптирање на активностите. Ние, како здружение на крводарители, одлучивме да ја смениме одлуката за споделување/најава на крводарителските акции, не затоа што надлежните субјекти го заслужуваат тој пријателски гест од наша…

Learn More

Универзитетски импровизации на ООцк Битола

Универзитетски импровизации на ООцк Битола

Повторно ние и повторно за нашите ‘пријателчиња‘. Профилот на нашето здружение ги следи објавите кои се појавуваат кога нашите речиси 5000 пријатели ќе објават нешто, ќе допаднат нешто или ќе искоментираат некаде. На тој начин сме во можност полесно…

Learn More

КОВИД

КОВИД

И ете не на почетокот на второто полувреме. Искрено се надевам дека нема да има продолженија! Да се навратиме 7-8 месеци наназад. Во февруари го увезовме моментално најпознатиот кинески бренд кој за кратко време го освои светот. Истиот месец…

Learn More

Нови измени, нови проблеми

Нови измени, нови проблеми

Пред неколку недели бевме сведоци дека се сменија работните времиња на некои одделенија за трансфузиона медицина. Да бидеме поконкретни, се сменија работните времиња на ОТМ Куманово и Велес, и се разбира на штета на крводарителите. Посочените ОТМ се приклучија…

Learn More

Акција за сечиј вкус

Акција за сечиј вкус

На денешен ден испишавме историја! Денес, со поддршка на нашите поддржувачи, реализиравме акција за сечиј вкус. Денешната акција која се одржа во Градската општа болница 8-ми Стептември беше празник кој ги задоволуваше највисоките можни критериуми. На едно место беа…

Learn More

Сплотени раце

Сплотени раце

Сплотени раце. Eдноставно нема посоодветен израз за крводарителите! Ние сме тие кои во секое време сме подготвени да подадеме рака и да спасиме живот! Оваа работна недела ја покажа хуманоста на дело. Оваа недела, во која трансфузиологија се пофали…

Learn More

74 години трансфузиологија во рамките на нашиот здравствен систем

74 години трансфузиологија во рамките на нашиот здравствен систем

На денешен ден, 01.07.1946 е воспоставена првата трансфузиолошка станица во рамките на тогашната ‘Земска’ болница во Скопје, а сега попозната како Клинички центар ‘Мајка Тереза’ Да направиме краток осврт на крводарителството од осамостојувањето, па се до денешен ден, за…

Learn More

Ден пред Светскиот ден на крводарителите

Ден пред Светскиот ден на крводарителите

За денешен ден беше договорена голема крводарителска акција во Градската општа болница `8-ми Септември` , ама последното продолжување на вонредната состојба ги наруши нашите планови. На денешен ден требаше да ја промовираме книгата со поезија за крводарителите и крводарителството,…

Learn More

Како работи ЈУ  ИТМ?

Како работи ЈУ ИТМ?

Како што е ред, на крводарителите и на тие кои имаат потреба од услугите на ЈУ ИТМ и нејзините служби, го појаснуваме функционирањето на системот. Го отворивме сајтот на ЈУ ИТМ и ги најдовме следните информации: Во око ни…

Learn More

Во времето на маските

Во времето на маските

Во времето на носење на маски, некои маски паѓаат. Речиси идеален почеток на нашата нова објава. Камо да беа идеални работите за кои ќе пишуваме во неа. Во садот во кој ги собиравме капките кои протекуваат низ нашиот, навидум…

Learn More

Minimum 4 characters